De opbouw van de studie

Hoe ziet de opleiding er in de praktijk uit? De voltijd en de deeltijd. Wat voor vakken krijg je. Welke ondersteuning is er?

Wie zijn onze docenten?

Het contact met de docenten is bij ons altijd zeer intensief. Maar wie zijn ze en wat is hun achtergrond?

De faciliteiten van Hogeschool Leiden op een rij.

Een impressie van alle service en faciliteiten op de opleiding van de Hogeschool Leiden.

Persoonlijk studieadvies en Open dagen.

Is onze opleiding iets voor jou? Met een persoonlijk advies weet je het. Of kom kijken.

Euritmie is een moderne bewegingskunst

die binnen de danswereld een geheel eigen plaats inneemt. Met euritmie maak je het unieke karakter van een muziekstuk of gedicht in beweging zichtbaar. Hierbij is je totale wezen –lichaam, ziel en geest– je instrument. Door euritmie kom je in contact met spirituele waarden die in ons bestaan verborgen liggen. Je leert een brug te slaan tussen je eigen innerlijk en dat van je medemensen. Je ontwikkelt een nieuwe kunstzinnigheid en een rijker sociaal vermogen. Euritmie is niet alleen een eigentijdse theaterkunst, maar ook een vorm van therapie en een pedagogische methodiek. Die laatste werkvorm staat centraal op onze opleiding.

De euritmie werd zo’n honderd jaar geleden in Duitsland ontwikkeld door Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie. Hij ontwikkelde haar vanuit een vraag naar een spirituele bewegingskunst. Al snel groeide ze uit tot een heel eigen kunstvorm in de theaters en daarbuiten en een paar jaar later werd euritmie een vast onderdeel van het vrijeschool-onderwijs.

 

Die drie werkvelden zijn nog altijd de belangrijkste stromen in de euritmie. Op onze website (bij 'De passie van de Euritmisten') kun je lezen hoe de euritmie in de praktijk door verschillende mensen wordt vormgegeven en wat haar werking is. Klik op een van de onderstaande namen en je komt bij hun levensverhaal.

 

Chantal Heijdeman geeft euritmieles aan kleuters en jonge kinderen op verschillende vrijescholen, maakt solovoorstellingen en werkt met twee amateurgezelschappen. Lees meer.

 

Berpke van Oers werkt als zelfstandig euritmiste en biedt (vrije)scholen laagdrempelige euritmieprojecten aan, naast haar vaste aanstelling op een aantal vrijescholen. Lees meer.

 

Gia van den Akker is docente, kunstenaar en  initiator van sociale artistieke projecten. Ze werkt Italië aan euritmievoorstellingen op ongebruikelijke locaties in verschillende landen. Daarnaast geeft ze les in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Tjechoslowakije en Zuid-Amerika. Maar ook op een reguliere dorpsschool in haar woonplaats. Tevens begeleidt ze jonge euritmisten in het vinden van hun weg. Lees meer en bekijk haar voorstellingen.

 

Wieger Veerman geeft individuele euritmietherapie aan jonge kinderen, naast zijn euritmielessen op een middelbare vrijeschool. Lees meer.

 

Vincent Harry geeft eurirtmie- en danslessen op een middelbare vrijeschool in Rotterdam, maar heeft ook een eigen bedrijf als coach/trainer (m.b.v. euritmie). Eerder was hij acteur, regisseur, danser en choreograaf in België. Bekijk het film-interview.

 

Djenna Storm is euritmiedocente op twee middelbare vrijescholen, en geeft euritmielessen aan volwassenen op de Menskundewerkplaats. Bekijk het film-interview.